2012. április 24., kedd

Sütés

Mostanában napi szinten sütök kenyeret és/vagy pékárút.(Illetve bármi mást is)
Mind három fiú lelkesen fogyasztja:)Igaz a legkisebb csak anyatej formájában!:P:D
Hoztam belőlük kis ízelítőt!

Hamburger zsemle
Hozzávalók:
  • 2 dl langyos tej
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. só
  • 40 g olaj
  • 1 tojás
  • 100 g joghurt
  • 60 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • + 1 tojás a kenéshez
Mindent egy kelesztőtálba dobok és összegyúrom,majd dagasztóm. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként megformázom a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket. Hagyom ismét duplájára kelni, lekenem felvert tojással, megszórom szezámmaggal és 180 fokos sütőben sütöm kb. 18 pecig.

Pudingos csiga
 

Fehér kenyér
Hozzávalók:
  • 2,7 dl víz (0,7 lehet tej)
  • 2 csapott tk. só
  • 2 ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav(nem teszek bele,néha enyhe ecetet vagy citromlevet)
  • 2 ek. burgonyapehely(ezt sem teszek bele)
  • 20-25 dkg öregtészta
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt)
  • 30 dkg BL 80 liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg friss élesztő
Öregtészta reci:


  • 50 dkg BL 80 lisztet
  • kb. 3 dl vizet
  • 1 csipet cukrot
  • 1 dkg friss élesztőt

 Összekeverem a hozzávalókat,bedagasztom,majd kelesztőtálba teszem és a konyhapulton 10-12órát vagy a hűtőben 14-16órát pihen.

Lila hagymás pogi
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 50 dkg vaj vagy margarin
  • 2 ek. só
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 nagy doboz tejföl
  • csipet cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 7 dkg vaj
  • 3-4 fej lilahagyma
     
     
    A tejet meglangyosítottam, beleszórtam a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam 10 percig pihenni. A vajat elmorzsoltam a liszttel, majd belekevertem a sót. Közepébe egy mélyadést készítettem, ide tettem a tejfölt, a tojásokat és a kissé felfuttatott élesztőt. A tésztát összegyúrtam. Fóliába csomagoltam és a hűtőbe tettem két órára.
    A 7 dkg vajat felolvasztottam, majd a fél karikára vágott lilahagymát lassú tűzön pirosra sütöttem benne. Langyosra hűtöttem.
    A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, majd a hagyma háromnegyedével megkentem.
     Ezután hajtogattam. A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtottam, majd az alsó harmadát ennek a tetejére. A maradék hagymát ekkor kentem a tésztára.
     
    Mindkét oldalról behajtottam a tésztát a közepéig, majd kettéhajtottam. Hűvös helyen hagytam pihenni legalább fél-egy órán át.Ujjnyi vastagra nyújtottam, majd a legkisebb pogácsa szaggatómmal kiszaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem őket és hagytam megint 30 percig kelni. Ezalatt előmelegítettem a sütőt 200 fokra.
     
    Végül lekentem tojással, vigyázva, hogy az oldalára ne csorogjon le. Kb. 10-12 perc alatt készre sütöttem.
    3 nagy tepsi lett belőle.


Kakaós és kókuszos darázsfészek

Muffin

Scali kenyér

Tejfölös kifli

1 megjegyzés:

Anka írta...

Recepteket lehet kérni???Nagyon jól néz mindegyik!

Megjegyzés küldése